4 Redenen voor autogordel dragen

autogordel dragen

Het belang van een autogordel dragen tijdens autovakantie

Een autogordel dragen redt levens. Dit klinkt misschien wat overdreven, maar het is waar. Veiligheidsgordels zijn namelijk ontworpen om je op je plaats te houden tijdens plotselinge stop of andere schokkerige, onverwachte bewegingen die de impact van botsingen sterk verminderen. Zeker als je met de auto op vakantie bent, wil je veilig aankomen.

Een autogordel vermindert de kans op letsel en overlijden bij auto-ongelukken, waardoor ze één van de meest essentiële veiligheidsvoorzieningen in elke auto zijn. We geven je vier belangrijke redenen waarom het dragen van een autogordel tijden het autorijden van cruciaal belang is en uiteindelijk levensreddend kan zijn. 

4 Redenen om altijd je veiligheidsgordel om te doen

Er zijn vele redenen waarom het dragen van een veiligheidsgordel belangrijk is. We geven je 4 voordelen van het dragen van een autogordel tijdens een autorit naar kantoor of als je onderweg bent tijdens een heerlijke autovakantie. 

1. Verminder het risico op overlijden

autogordel dragen is veilig

Een van de belangrijkste voordelen van het dragen van een veiligheidsgordel is dat deze het risico op overlijden bij een auto-ongeluk met maar liefst 50% vermindert. Studies hebben zelfs aangetoond dat het dragen van een autogordel de kans op letsel en overlijden met meer dan de helft kan verminderen. Dit alleen al laat zien hoe essentieel het is om altijd je autogordel te dragen tijdens het rijden.

2. Voorkom verwondingen

Naast het verminderen van de kans op overlijden bij een ongeluk, kunnen veiligheidsgordels ook verwondingen aan je hoofd, romp en ledematen voorkomen bij een botsing. Doordat ze je stevig op je plaats houden, helpen veiligheidsgordels je te beschermen tegen trauma’s door stomp geweld, die ernstige inwendige verwondingen of zelfs schade aan organen kunnen veroorzaken. Bovendien kan het gebruik van veiligheidsgordels whiplash en ander nekletsel aanzienlijk verminderen, waardoor je relatief ongedeerd uit een botsing kunt weglopen.

3. Vermijd straffen

Het dragen van een autogordel is in Europa verplicht. Indien je geen gordel draagt tijdens deelname aan het verkeer, staat je een hoge boete te wachten. Wanneer je geen gordel draagt en je maakt een ongeluk, kan dit grote gevolgen hebben. Niet alleen lichamelijk maar ook juridisch. Daarom, als je mogelijke juridische repercussies wilt vermijden, kun je het beste altijd je gordel omdoen voordat je achter het stuur kruipt. En al helemaal op vakantie wil je geen gedoe met boetes hebben vanwege het niet dragen van de levensreddende autogordel. 

4. Geef het goede voorbeeld

autogordel dragen kinderen

Tot slot is het dragen van een veiligheidsgordel belangrijk om een goed voorbeeld te geven aan kinderen en andere passagiers in je auto. Door het belang van veiligheid en correct gordelgebruik te demonstreren, help je de mensen om je heen goede gewoonten aan te leren – gewoonten die op een dag mogelijk hun leven kunnen redden.

Al met al is het dragen van een autogordel een absolute must tijdens het rijden. Of dit nu op vakantie is of tijdens een alledaagse autorit. Niet alleen biedt het de best mogelijke bescherming bij een ongeluk, maar het kan ook ernstig letsel en zelfs de dood helpen voorkomen. Bovendien hoef jij je geen zorgen te maken over juridische sancties of het geven van een slecht voorbeeld aan de mensen om je heen. Denk er dus altijd aan je gordel om te doen voordat je de weg op rijdt – je leven kan ervan afhangen!

Veilig onderweg

veiligheidsgordel dragen

Naast deze belangrijke voordelen van het dragen van een veiligheidsgordel zijn er nog vele andere manieren waarop bestuurders hun veiligheid op de weg kunnen waarborgen. Het gebruik van defensieve rijtechnieken, een goede kennis van de regels en voorschriften, en het goed onderhouden van je voertuig zijn allemaal essentieel om ervoor te zorgen dat je onderweg veilig blijft. Neem dus de tijd om deze belangrijke vaardigheden te leren en doe altijd je autogordel om als je achter het stuur kruipt. 

Door jezelf voor te lichten over het belang van het dragen van een veiligheidsgordel zet je een belangrijke stap om je veiligheid op de weg te garanderen. Vergeet dus niet je gordel om te doen als je in de auto stapt, en anders helpt het irritante autogordel waarschuwingsgeluidje wel om je eraan te herinneren. 

Nieuwste artikelen