Alles over het proces van een EPC keuring

Alles over het proces van een EPC keuring

Het Energie Prestatie Certificaat (EPC) is een belangrijk document dat de energie-efficiëntie van een gebouw aangeeft. Het is een wettelijke vereiste bij de verkoop of verhuur van een woning in België. In dit artikel gaan we dieper in op het proces van een EPC keuring, de factoren die de score beïnvloeden en het belang van een goede EPC score.

Wat is een EPC keuring?

Een EPC keuring is een grondige inspectie van een woning om de energieprestatie ervan te beoordelen. Het wordt uitgevoerd door een erkende energiedeskundige en resulteert in een EPC score, die aangeeft hoe energiezuinig de woning is. Hoe lager de score, hoe energiezuiniger de woning.

Het proces van een EPC attest

Het proces van een EPC attest omvat verschillende stappen:

 • Voorbereiding: Voor de keuring moet de eigenaar alle relevante documenten verzamelen, zoals bouwplannen, facturen van energiebesparende maatregelen en certificaten van de verwarmingsinstallatie.
 • Inspectie: De energiedeskundige inspecteert de woning grondig, inclusief de isolatie, verwarming, ventilatie en het gebruik van hernieuwbare energie.
 • Berekening: De deskundige berekent de EPC score op basis van de verzamelde gegevens.
 • Rapportage: De deskundige stelt een EPC certificaat op, dat de score en aanbevelingen voor energiebesparing bevat.
  .

Navigeren door de vastgoedmarkt EPC keuring

Factoren die de EPC score beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de EPC score beïnvloeden, waaronder:

 • Isolatie: Hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe lager de EPC score.
 • Verwarming: Efficiënte verwarmingssystemen, zoals een condensatieketel of warmtepomp, kunnen de score verlagen.
 • Ventilatie: Een goed ventilatiesysteem kan de score verbeteren door het energieverbruik voor verwarming te verminderen.
 • Hernieuwbare energie: Het gebruik van hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen of een zonneboiler, kan de score aanzienlijk verlagen.
  .

Het belang van een goede EPC score

Een goede EPC score is niet alleen belangrijk voor het milieu, maar kan ook financiële voordelen hebben. Een energiezuinige woning kan aantrekkelijker zijn voor potentiële kopers of huurders en kan een hogere verkoop- of huurprijs rechtvaardigen. Bovendien kan het de energiekosten voor de bewoners verlagen.

EPC keuring

EPC keuring Antwerpen

Een EPC keuring Antwerpen is een essentieel proces dat de energieprestatie van een woning beoordeelt. Het is niet alleen een wettelijke vereiste, maar draagt ook bij aan een duurzamere en kostenefficiëntere woning. Door te investeren in energiebesparende maatregelen, zoals betere isolatie, efficiënte verwarming en het gebruik van hernieuwbare energie, kunnen huiseigenaren hun EPC score verbeteren en de waarde van hun woning verhogen.

Meer informatie over EPC keuringen en andere relevante onderwerpen vindt u op Goed om te Lezen.

Nieuwste artikelen