‘Kunstmatige, door de wil van een ander, opgewekte slaap’ is de betekenis van het woord hypnose wanneer we dit opzoeken in het woordenboek. Hypnose is een soort opgewekte diepe trance, waarin de persoon in kwestie volledig ontspannen is en zich bevindt tussen slapen en waken. Door de volledige ontspanning is er minder hersenactiviteit, waardoor het onderbewustzijn ontvankelijk is voor nieuwe ideeën, suggesties of opvattingen. Hypnose is vooral bekend van hypnoseshows -de associatie die je wellicht zelf ook hebt met hypnose-, maar hypnose werd al toegepast door de oude Egyptenaren, Romeinen en Grieken in de vorm van hypnotische therapie. Tegenwoordig groeit het medische belang van hypnotherapie en wordt het meer en meer toegepast om bij te dragen aan het herstel van een depressie, burn-out of eetstoornis. Ook wordt het toegepast om diepgewortelde problemen of gewoontes te verhelpen en zou het bijvoorbeeld kunnen helpen bij gewichtsverlies. De wereld van hypnose is een bijzondere wereld en in dit artikel lees je er meer over.
Een kijkje in het brein
Wij mensen hebben het bewuste, onderbewuste en onbewuste brein. Om het gemakkelijk voor te stellen, vergelijken we dit met een ijsberg. Wat je ziet van een ijsberg is de top die boven het water uitsteekt, het bewuste brein. Hoewel de top er groot uit ziet, is dit het kleinste onderdeel van het brein. Dieper in het water vinden we ons onderbewuste brein en nog dieper vinden we ons onbewuste brein. In het onbewuste brein liggen de diepste opvattingen, gedachtes en gedragspatronen. Dit bepaalt hoe we ons écht voelen bij bepaalde dingen. Het onderbewuste heeft ook deze kenmerken, alleen staan ze dichter bij het bewuste en zijn deze gedachten of gevoelens gemakkelijker naar de oppervlakte te brengen. Het bewuste brein is het wakkere, alerte brein. Hiermee zijn we in staat te analyseren, na te denken, keuzes te maken en kleine hoeveelheden informatie te verwerken. Het bewuste brein kan tot op zekere hoogte het onbewuste wegduwen, denk maar aan bepaalde gevoelens die je bewust negeert of wegstopt.
Wat is hypnose?
Hypnose is -zoals net al kort gezegd- een bepaalde staat van zijn waarin men het onbewuste kan bereiken. Tijdens hypnose ontstaat er een diepe vorm van ontspanning, waarin het bewuste brein geen rol speelt. Wanneer iemand onder hypnose is, zal die persoon bijvoorbeeld niet snel denken aan de was ophangen of boodschappen moeten doen. Tijdens hypnose is er de ruimte om tot diepe gevoelens en gedachten te komen en is men vaak enorm geconcentreerd. Tijd en ruimte worden niet of nauwelijks ervaren, wat een teken is van uitschakeling van het bewuste brein. Hoe raak je nu onder hypnose? Ofwel via een hypnotiseur of therapeut, ofwel door jezelf in een diepe ontspanning te brengen. Vaak wordt er gefocust op een bepaald punt of een stem, waardoor je telkens dieper wegzakt richting je onbewuste.
Indicaties voor hypnosetherapie
Omdat door hypnose diepe gevoelens, gedachtes en patronen bereikt kunnen worden, is hypnotherapie geschikt voor het behandelen van bepaalde stoornissen of diepgewortelde trauma’s. Het kan gebruikt worden bij onder andere verslavingen zoals nagelbijten of roken, het kan ingezet worden als therapie voor angststoornissen of gebruikt worden om bepaalde gedragingen te veranderen. Er wordt gezegd dat ieder mens met een gemiddelde intelligentie onder hypnose kan worden gebracht, al is niet iedereen even gevoelig voor de effecten ervan.
Wetenschap
Wat zegt de wetenschap? Hypnosetherapie valt in Nederland onder de alternatieve geneeswijzen, dit betekent dat er nog geen snoeiharde bewijzen voor gevonden zijn. Toch wijzen nieuwe onderzoeken wel in dezelfde richting: hypnosetherapie kan diepere delen van het menselijk brein bereiken en hierdoor positieve effecten hebben als het om de mentale gezondheid gaat. Ben je benieuwd naar hypnose? Informeer bij je huisarts voor de mogelijkheden en let goed op recensies wanneer je een therapeut kiest!