De voedseltrends van dit moment

De voedseltrends van dit moment

Net zoals fashion, beauty en mode gaat ook voedsel met zijn trend mee. De aankomende periode zijn er een aantal dingen die veel gaan terugkomen als het om voedsel gaat. De termen biologisch, plantaardig en duurzaam ga je regelmatig terugvinden, als je ze niet al vaak bent tegengekomen. Gezondheid staat centraal en dat is maar goed ook, voedsel wordt lang niet meer gezien als enkel vulling of iets dat lekker moet zijn, er is gelukkig veel ruimte voor alle aspecten van voedsel anno 2022. Wat de voedseltrends van dit moment zijn, lees je in dit artikel.

Milieubescherming
De voedselindustrie heeft een gigantische impact op het milieu. Zowel het verbouwen van gewassen, de vleesindustrie en het verwerken van voedingsmiddelen gaan gepaard met uitstoot van onder andere schadelijke stoffen zoals CO2 en stikstof. Het is inmiddels duidelijk geworden dat er een meer duurzame, milieubeschermende aanpak nodig is op dit vlak. Steeds meer gewassen worden op een duurzame manier verbouwd, zo wordt er gefocust op zo min mogelijk afval produceren en worden afval en restproducten waar mogelijk hergebruikt. Het blijft een probleem, maar het is fijn dat er meer aandacht voor is. Steeds vaker vind je producten in de supermarkt die op een duurzame manier geproduceerd zijn!

Biologisch
Direct van het land op het bord en dan het liefst onbespoten ook nog! Biologische producten worden langzamerhand een standaard in plaats van een optie. Biologisch vlees houdt in dat het dier de ruimte krijgt om daadwerkelijk dier te zijn. Biologisch geteeld vee mag naar buiten, heeft ruimte op de weide, krijgt biologisch geproduceerd voeder en wordt weinig blootgesteld aan geneesmiddelen. Biologische gewassen worden gekweekt op een natuurlijke bodem en zijn vrij van bestrijdingsmiddelen. Hoewel deze middelen niet schadelijk zijn voor de mens, zijn ze dat wel voor de bodem en dus voor moeder natuur. Biologisch voedsel mag dan wat duurder zijn, je doet er zowel dier als natuur een groot plezier mee.

Plantbased
Ook plantaardig eten wordt meer en meer de standaard en zien we terug in de voedseltrends. Om rekening te houden met het milieu is regelmatig plantaardig voedsel eten enorm helpend, gelukkig zijn de plantaardige opties tegenwoordig groot en hoef je niet per sé het vlees of de zuivel te missen in je maaltijd.

Gericht op gezondheid
Zonder toegevoegde suikers, geproduceerd zonder conserveermiddelen: de producten in de supermarkt worden steeds gezonder. Ook de mens kijkt steeds kritischer naar voeding, er wordt gekozen voor verse producten omdat deze simpelweg gezonder zijn. We gaan met z’n allen terug naar de basis: voedsel moet iets bijdragen aan de gezondheid! Een trend die sinds een aantal jaren bestaat en zich (gelukkig) doorzet.

Oma’s recepten
We gaan terug in de tijd! Hoe leuk is het om in oma’s oude receptenboek te kijken en iets te maken wat je al jaren niet gegeten hebt? Je hoort het steeds vaker. Oude recepten brengen vaak herinneringen met zich mee, waardoor het leuk is af en toe een stapje terug in de tijd te doen. Schil de stoofpeertjes, bereid de rijstepap voor of begin met het draaien van ouderwetse (vega) gehaktballen. Leuk! 

Nieuwste artikelen