Tips over hoe een huis energiezuinig maken

Tips over hoe een huis energiezuinig maken

Huis energiezuinig maken voor een lagere energierekening en groener leven

Het huis energiezuinig maken is een uitstekende manier om zowel je energierekening te verlagen als een positieve impact op het milieu te hebben. Door bewuste keuzes te maken en slimme aanpassingen te doen in huis, verminder je het energieverbruik. Bovendien creëer je hiermee ook een comfortabeler thuis. Ontdek hoe je jouw huis energiezuiniger maken kunt met onze praktische tips en aanbevelingen. 

Hoe huis energiezuinig maken?

Er zijn verschillende manieren om je huis energiezuinig te maken. Van isolatie van de ramen, vloer en daken tot zonnepanelen plaatsen op dak. We geven je 

#1 Isolatie: beperk warmteverlies

Een goed geïsoleerd huis is essentieel om je huis energiezuinig te maken. Door warmteverlies te beperken, verbruik je minder energie om je huis te verwarmen en bespaar je op je energierekening. Enkele belangrijke aandachtspunten voor isolatie zijn:

 • Dakisolatie: Warme lucht stijgt op, dus een goed geïsoleerd dak is cruciaal om warmteverlies te voorkomen.
 • Muurisolatie: Zowel bij spouwmuren als massieve muren maakt isolatie een groot verschil bij het energieverbruik.
 • Vloerisolatie: Een geïsoleerde vloer zorgt voor een warmer en comfortabeler huis en vermindert bovendien ook het warmteverlies.

#2 Verlichting: kies energiezuinige opties

Verlichting speelt een grote rol in het energiezuinig maken van je huis. Door de juiste keuzes te maken, kun je aanzienlijk besparen op je energieverbruik:

 • LED-lampen: Vervang oude gloeilampen en halogeenlampen door energiezuinige LED-verlichting, die minder stroom verbruiken en een langere levensduur hebben.
 • Bewegingssensoren: Overweeg het installeren van bewegingssensoren in minder gebruikte ruimtes, zodat het licht alleen aan gaat wanneer er iemand aanwezig is.
 • Daglicht: Maak optimaal gebruik van natuurlijk daglicht en plaats lampen strategisch om donkere hoeken te verlichten zonder extra energie te verbruiken.

#3 Verwarming en koeling: optimaliseer je energieverbruik

De manier waarop je jouw huis verwarmt en koelt, heeft een grote invloed op hoe energiezuinig het is. Door je verwarmings- en koelsystemen te optimaliseren, bespaar je energie en handhaaf je een comfortabel binnenklimaat:

 • Thermostaat: Zet de thermostaat een graadje lager in de winter en een graadje hoger in de zomer om energie te besparen zonder veel comfort in te leveren. Iedere graad dat je de verwarming naar beneden bijstelt, bespaart je al 6% op de energiekosten.
 • Slimme thermostaat: Een slimme thermostaat optimaliseert je energieverbruik door verwarmings- en koelschema’s aan te passen aan je leefgewoonten. Bovendien staat de kachel nooit onnodig aan.
 • Radiatorfolie: Plaats radiatorfolie achter radiatoren om warmte reflectie te verbeteren en energieverspilling tegen te gaan.
heetwaterkraan voor huis energiezuinig maken

#4 Huishoudelijke apparaten: kies voor energie-efficiëntie

Huishoudelijke apparaten maken doorgaans een aanzienlijk deel van je energieverbruik uit. Het kiezen van energiezuinige apparaten is een effectieve manier voor huis energiezuinig maken. Let daarom bij de aankoop van nieuwe huishoudelijke apparatuur op de volgende punten:

 • Energielabel: Let bij de aankoop van nieuwe apparaten op het energielabel en kies voor apparaten met een A+++ energie-efficiëntieklasse.
 • Onderhoud: Regelmatig onderhoud van apparaten zoals de koelkast, wasmachine en verwarmingsketel helpt ze efficiënter te werken en energie te besparen.
 • Gebruiksgewoonten: Wees bewust van je gebruiksgewoonten en probeer energie te besparen door bijvoorbeeld de wasmachine alleen aan te zetten met een volle lading. Schakel apparaten uit als ze niet in gebruik zijn.
 • Kies voor zuinige keukengadgets, zoals een heetwaterkraan, waarmee je zowel water als energie bespaart in de keuken.

#5 Zonne-energie: investeer in hernieuwbare energie

Door te investeren in zonne-energie kun je jouw huis energiezuinig maken en bijdragen aan een duurzamere energietoekomst. Bovendien helpen onderstaande maatregelen bij de waardevermeerdering van je woning:

 • Zonnepanelen: Overweeg het installeren van zonnepanelen om zelf groene energie op te wekken en je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verlagen.
 • Zonneboiler: Een zonneboiler zet zonlicht om in warmte om je huis te verwarmen en warm water te leveren. Hierdoor verminder je het energieverbruik in huis.
huis energiezuinig maken

Huis energiezuinig maken voor een groenere toekomst

Je huis energiezuinig maken is niet alleen gunstig voor het milieu, maar het helpt je ook om geld te besparen op je energierekening. Door verbeterde isolatie, energiezuinige verlichting en apparaten, zoals een heetwaterkraan, maak je jouw woning duurzamer. Ook met een efficiënte verwarming & koeling, als ook het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie, verminder je het energieverbruik aanzienlijk. Begin vandaag nog met het implementeren van deze praktische en duurzame tips. En geniet van de voordelen van een energiezuinig huis voor je gezin en het milieu.

Nieuwste artikelen