Verken de Belgische lucht: waar mag je vliegen met je drone?

Waar mag je vliegen met drone

Het basisbegrip: de drone-regelgeving in België

minidrone waar mag je in Belgie vliegen

In België mag je niet zomaar overal met je drone vliegen. De luchtvaartautoriteit DGLV (Directoraat-generaal Luchtvaart) heeft specifieke regels opgesteld om de veiligheid in het luchtruim te waarborgen. Hierbij moet je als dronepiloot op de hoogte zijn van de verschillende vliegklassen: Open, Specific en Certified. Afhankelijk van het gewicht van je drone en de risico’s van de vlucht, behoort je drone tot één van deze klassen. Zorg ervoor dat je de regels en vereisten van de klasse van je drone goed kent, want het niet naleven kan leiden tot stevige boetes.

De zones kennen: waar mag je drone echt vliegen?

In België zijn er diverse zones aangewezen waar je vrij kunt vliegen met je drone, mits deze onder de Open klasse valt en jij je aan de hoogtelimiet van 120 meter houdt. Deze gebieden zijn meestal ver weg van steden, luchthavens en andere gebieden met veel verkeer of gevoelige infrastructuur. Je kunt een actueel overzicht van deze zones vinden op de site van DGLV.

Daarnaast zijn er zones waar je alleen met toestemming of een specifieke vergunning kunt vliegen. Dit zijn vaak gebieden in de buurt van vliegvelden, militaire bases of gevoelige natuurreservaten. Als je van plan bent te vliegen in deze zones, is het aan te raden om voorafgaand toestemming te verkrijgen.

Waar mag je vliegen met drone met camera

Optimale mogelijkheden voor dronevliegers

Dronevliegen biedt unieke mogelijkheden voor fotografie, video, inspectie en nog veel meer. In België zijn er prachtige gebieden die je vanuit de lucht kunt ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan de Ardennen, de uitgestrekte velden van Vlaanderen, de Belgische kust of de indrukwekkende architectuur van steden zoals Brussel en Antwerpen. Let op: houd rekening met de privacy van anderen en de bescherming van de natuur tijdens het vliegen.

Wil je een keer buiten het Belgische luchtruim een dronevlucht maken? Denk dan eens aan de Franse Alpen, zoals de bergpas Col du Valloire Galibier. Maar ook hier gelden regels, die je na moet leven om een veilige vlucht te maken.

Mogelijkheden betekenen ook verantwoordelijkheden. Zorg ervoor dat je altijd de veiligheid voorop stelt en volg de regels. Dronevliegen is niet alleen een hobby, maar ook een vaardigheid die respect voor anderen en de omgeving vereist.

Dus, waar wacht je nog op? Pak je drone, check de regels en begin met het verkennen van het Belgische luchtruim!

Nieuwste artikelen