Verschillende parfum soorten

Verschillende parfum soorten

Wat zijn de verschillende parfum soorten?

Er zijn verschillende soorten parfum, die worden gekenmerkt door diverse concentraties van geurstoffen en duur van houdbaarheid. De belangrijkste vijf parfum soorten zijn:

  • Parfum of parfum extract: Dit is de meest concentreerde en duurzame vorm van parfum, met een geurconcentratie van tussen de 15% en 30%.
  • Eau de parfum: Dit heeft een geurconcentratie van tussen de 8% en 15% en is lichtere en frissere dan parfum extract, met een langere houdbaarheid dan eau de toilette.
  • Eau de toilette: Dit heeft een geurconcentratie van tussen de 4% en 8% en is bedoeld voor dagelijks gebruik, met een minder intense en kortere houdbaarheid dan eau de parfum.
  • Eau de cologne: Dit heeft een geurconcentratie van tussen de 2% en 4% en is bedoeld voor het verfrissen van de huid, met een kortere houdbaarheid dan eau de toilette.
  • Eau fraîche: Dit heeft een geur concentratie van minder dan 2% en is bedoeld voor een snelle verfrissing, met een zeer korte houdbaarheid.
    .
parfumflesjes parfum soorten

Hoe lang blijft parfum goed?

De houdbaarheid van parfum, eau de toilette en eau de cologne is afhankelijk van verschillende factoren. Zoals de kwaliteit van de geurstoffen, hoe het bewaard wordt en de houdbaarheidsdatum op het product zelf. Hoe lang kan je parfum bewaren?

  • Parfum: Ongeopende parfum kan maar liefst tot twee tot drie jaar goed blijven. Zodra het parfumflesje is geopend, vermindert de houdbaarheid en kan geopend tussen de twee en drie jaar goed blijven, afhankelijk van de opslagomstandigheden.
  • Eau de toilette: Ongeopende eau de toilette kan tot één tot twee jaar goed blijven. Zodra het product is geopend, vermindert de houdbaarheid en blijft het tussen de zes en twaalf maanden goed, afhankelijk van hoe het flesje bewaard wordt.
  • Eau de cologne: Ongeopende eau de cologne blijft tot één jaar goed. Na opening van het flesje, is de houdbaarheid 6 tot 12 maanden. Hierbij geldt ook, afhankelijk van de opslag omstandigheden.

Wil je optimaal profiteren van de houdbaarheid van je geurtjes? Dan is het belangrijk om parfum, eau de toilette en eau de cologne op een koele, droge plaats te bewaren, uit de directe zonneschijn en verwijderd van warmtebronnen (zoals een kachel). Dit zorgt voor een optimale houdbaarheid van de producten, zodat ze langer een aangename geur hebben.

Welke parfum categorieën zijn er?

Naast de parfum soorten kan je de geuren ook indelen in verschillende parfum categorieën. Er zijn heel veel soorten geuren, we hebben de 5 belangrijkste en meest populaire geursoorten voor je opgezocht.

Bloemige parfums: Dit zijn parfums die een overweldigende geur hebben van bloemen, zoals rozen, jasmijn, tuberoos en hyacint. Ze zijn fris, vrouwelijk en zacht.

Citrusparfums: Citrusparfums zijn fris en opwekkend, met geuren van sinaasappel, citroen en bergamot. Ze zijn perfect voor dagelijks gebruik en het warme weer.

Houtachtige parfums: Houtachtige parfums zijn mannelijk en hebben een warme, aards aroma. Ze bevatten noten van sandelhout, cederhout en patchoeli.

Oriëntaalse parfums: Oriëntaalse parfums zijn rijk en sensueel, met geuren van muskus, vanille en kruiden. Ze zijn perfect voor avondgebruik en speciale gelegenheden.

Fresia-achtige parfums: Fresia-achtige parfums zijn fris en licht, met geuren van fresia, lavendel en gras. Ze zijn perfect voor dagelijks gebruik en de zomer.

welke parfum kiezen

Deze categorieën zijn slechts een paar voorbeelden en er zijn veel meer soorten parfums die afhankelijk zijn van de specifieke noten en ingrediënten die worden gebruikt. Het is belangrijk om te weten dat iedereen een andere reactie heeft op dezelfde geur, daarom is het raadzaam om verschillende parfums te proberen voordat je een keuze maakt over welke parfum kiezen voor 2023.

Nieuwste artikelen