Waar monarchen en legendes rusten: Westminster Abbey

Westminster Abbey

Westminster Abbey, officieel bekend als de Collegiale Kerk van Sint-Pieter in Westminster, is een van de meest iconische religieuze gebouwen in het Verenigd Koninkrijk. Het is een plek waar monarchen worden gekroond, getrouwd en begraven. Het is ook de laatste rustplaats van vele legendarische figuren uit de Britse geschiedenis. In dit artikel duiken we dieper in de rijke geschiedenis en betekenis van deze fascinerende plek.

De geschiedenis van Westminster Abbey

Westminster Abbey werd opgericht door koning Edward de Belijder in de 11e eeuw als zijn beoogde begraafplaats. Sindsdien is het de kroningskerk en begraafplaats van de Engelse en later Britse monarchen. De huidige kerk, gebouwd door Hendrik III in 1245, is een van de belangrijkste gotische gebouwen in het land.

De rol van Westminster Abbey in de Britse monarchie

Westminster Abbey heeft een centrale rol gespeeld in de Britse monarchie. Sinds de kroning van Willem de Veroveraar op eerste kerstdag in 1066, zijn alle Engelse en Britse monarchen (met uitzondering van Eduard V en Eduard VIII) gekroond in de Abbey. Bovendien hebben er 16 koninklijke huwelijken plaatsgevonden in de kerk, waaronder dat van Prins William en Catherine Middleton in 2011.

De laatste rustplaats van legendes

Naast monarchen, zijn er ook vele beroemde Britten begraven in Westminster Abbey. Dit omvat zowel historische figuren als moderne iconen. Enkele van de meest opmerkelijke figuren zijn:

  • Wetenschappers: Sir Isaac Newton en Charles Darwin, twee van de meest invloedrijke wetenschappers in de geschiedenis, zijn beide begraven in de Abbey.
  • Schrijvers: Geoffrey Chaucer, de auteur van The Canterbury Tales, was de eerste schrijver die werd begraven in wat nu bekend staat als de Poets’ Corner. Andere beroemde schrijvers die daar begraven liggen, zijn onder andere Charles Dickens, Rudyard Kipling en Thomas Hardy.
  • Muzikanten: Zowel componist George Frideric Handel als muzikant en dichter Thomas Campion rusten in Westminster Abbey.

Westminster Abbey vandaag

Vandaag de dag blijft Westminster Abbey een actieve plaats van aanbidding, met dagelijkse diensten voor iedereen die wil bijwonen. Het is ook een belangrijke toeristische attractie, met meer dan een miljoen bezoekers per jaar. Bezoekers kunnen de prachtige architectuur bewonderen, de graven van de vele beroemde figuren bezoeken en deelnemen aan de eeuwenoude tradities van deze historische plek.

Meer dan een prachtig gebouw

Westminster Abbey is meer dan alleen een prachtig gebouw. Het is een levend monument voor de Britse geschiedenis, cultuur en identiteit. Van de kroningen en begrafenissen van monarchen tot de laatste rustplaats van enkele van de grootste figuren uit de Britse geschiedenis, Westminster Abbey blijft een plaats van betekenis en belang. Het is een plek waar legendes rusten en waar de geschiedenis tot leven komt.

Of je nu een geschiedenisliefhebber bent, een fan van koninklijke tradities of gewoon een bewonderaar van prachtige architectuur, Westminster Abbey is een must-see bij een bezoek aan Londen.

Wil je meer interessante artikelen lezen? Bezoek dan Goed om te Lezen.

Nieuwste artikelen