Wat betekent huiduitslag van nieuw beauty product?

huiduitslag

Herken het verschil tussen huiduitslag en huidzuivering

Heb je net een nieuwe beauty product gekocht en krijg je huiduitslag ervan? Dit hoeft niets ergs te betekenen. Er zijn namelijk twee verschillende soorten huiduitslag in dit geval. Ten eerste een huiduitbraak en ten tweede een huidzuivering. In beide gevallen krijg je te maken met puistjes, mee-eters of schilfers. Gooi het nieuwe huidverzorgingsproduct niet weg, maar probeer eerst te achterhalen of je te maken hebt met een huidzuivering of huiduitbarsting. We leggen je het verschil uit.

Wat is een huiduitbraak en de symptomen?

Een klassieke huiduitbraak, ook wel ‘breakout’ genoemd, is een reactie van je huid op het beauty verzorgingsproduct. De huiduitslag die je hiervan krijgt kan verschillende vormen aannemen. Zoals puistjes, cysten (bultjes), grote puisten (met pus gevulde bultjes), witte of zwarte mee-eters.

Zoals je waarschijnlijk wel weet, zijn breakouts geen goede zaak. Acne is een ontsteking die zich ontwikkelt rond je follikels. Mensen met acné produceren veel olie op hun huid, wat vervolgens vast zit onder kleverige cellen die de poriën blokkeren.

Acne-uitbraken kunnen door veel verschillende dingen worden veroorzaakt, waarvan hormonen, stress en voeding de meest voorkomende zijn. Deze kunnen allemaal een ontstekingsreactie diep in je poriën uitlokken en een perfecte omgeving creëren voor bacteriën om te groeien. Ook kan het een huiduitbraak voorkomen door het gebruik van een nieuwe beauty product.

Wat houdt huidzuivering in?

huidzuiveringEen huidzuivering wat voortkomt door het gebruik van een nieuw beauty verzorgingsproduct, bijvoorbeeld een dagcrème, ziet er bijna hetzelfde uit als een huiduitbraak. Ook hier krijg je te maken met puistjes, mee-eters of witte koppen puisten en cysten.

Echter het verschil is groot, ondanks dat de symptomen van huidzuivering en huiduitbraak erg op elkaar lijken. Huidzuivering heeft de neiging veel sneller en heviger te zijn en bijna altijd na de introductie van een nieuw beauty product of medicijn. Echter is de huiduitslag maar van korte duur. Met andere woorden, je huid herstelt heel snel. Terwijl bij ontstekingsacne de huid niet snel hersteld.

Huidzuivering vindt vaak ook plaats door dezelfde actieve ingrediënten, zoals retinolen, alfa- en bètahydroxyzuren, en acne-bestrijdende ingrediënten als salicylzuur en benzoylperoxide.

Het is daarom belangrijk uit te zoeken waar de huiduitslag vandaan komt. Heb je net een nieuwe hydraterende vochtinbrengende nachtcrème gebruikt, dan is de kans groter dat je last hebt van een huidzuivering. Je huid zuivert zich om het nieuwe beauty product tot zich te nemen. Deze periode is van korte duur, waarna je een stralende huid overhoudt. Of heb je net je dieet aangepast of nieuwe medicijnen geslikt? Heb je een ander slaapritme? Stel jezelf deze vragen en kijk waar de huiduitslag vandaan komt.

Hoe lang duurt een huidzuivering?

huiduitslag huidzuivering

Een huidzuivering kan volgens dermatologen twee tot drie weken duren. In het algemeen moet je huid herstellen bij vier tot zes weken na de introductie van een nieuw beauty huidverzorgingsregime. Als je begint met een nieuw beauty product dat bekend staat om zuivering, maar de puistjes duren langer dan 4-6 weken, dan kan dat een teken zijn dat het product niet voor je werkt. Zoek daarom altijd eerst uit waar de huiduitslag vandaan komt.

Blijft de huiduitslag aanhouden? Dan kan je altijd overleggen met een dermatoloog. In ieder geval als je last hebt van een huiduitslag (of het nu om huidzuivering of een huiduitbraak gaat), verminder in deze periode het gebruik van topische producten. Overweeg om de hoeveelheid te verlagen of de frequentie te verminderen.

Zowel bij huidzuivering als een breakout is het van belang om je huid te ondersteunen met een zacht vochtinbrengende crème. Lees ook meer waarom is juiste volgorde gezichtsverzorging essentieel.

Nieuwste artikelen