Wat is goede olijfolie?

Wat is goede olijfolie

Wat is olijfolie?

Olijfolie wordt geperst uit het vruchtvlees en de pitten van olijven. Er is onderscheid tussen gewone olijfolie, virgen en extra virgen olijfolie. Virgen wordt ook wel vergine genoemd. Wat is goede olijfolie?

beste olijfolie

Olijfolie geeft al meer dan 3 duizend jaar smaak aan de Spaanse keuken. De gebieden met de hoogste productie zijn de provincies Jaén en Córdoba in Andalusië.

Het uitstekend klimaat voor het telen van olijven maakt Andalusie dan ook tot het centrum van de olijfolie productie. Met meer dan 260 soorten olijven zorgt Spanje voor bijna de helft van de wereldproductie van olijfolie. De Zuid Spaanse plaats Jáen staat bekend als de wereld hoofdstad van de olijfolie.

Beste olijfolie

De beste olijfolie is de Extra Vergine olijfolie (of extra virgen), ook wel het vloeibaar goud genoemd. Extra virgen olijfolie is van hogere kwaliteit. Het smaakt niet alleen heerlijk, maar is ook goed voor onze gezondheid. De olijfolie bevat namelijk geen verzadigde vetten en is bovendien rijk aan omega-3 vetzuren. Dit draagt bij om het risico van hart- en vaatziekten te verlagen.

Verschillende soorten olijfolie

Er zijn verschillende soorten olijfolie, waaronder extra virgen olijfolie, virgen olijfolie en lampante olijfolie.

 • Extra virgen olijfolie is de hoogste kwaliteit olijfolie en wordt gemaakt van de eerste persing van de olijven. Het heeft een fruitige smaak en een lage zuurgraad.
 • Virgen olijfolie is ook gemaakt van de eerste persing, maar heeft een iets hoger zuurgraad dan extra virgen olijfolie.
 • Lampante olijfolie is van lage kwaliteit en wordt vaak gebruikt voor technische doeleinden, zoals in de industrie of als brandstof. Het is niet geschikt voor consumptie.

Olijfolie gezondWat is goede olijfolie

Dat olijfolie gezond is, blijkt wel uit de vele gezondheidsvoordelen. Olijfolie is namelijk een bron van onverzadigde vetten en bevat veel vitamine E en K. Hierdoor kan het een aantal gezondheidsvoordelen bieden, zoals:

 • Helpt bij het verlagen van het slechte cholesterolgehalte (LDL) en het verhogen van het goede cholesterolgehalte (HDL) in het bloed.
 • Draagt bij aan een gezonde bloeddruk en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.
 • Het kan de ontstekingen in het lichaam verminderen en de immuun functie versterken.
 • Helpt bij het verminderen van het risico op bepaalde vormen van kanker, zoals borstkanker en darmkanker.
 • Het kan bijdragen aan een gezonde huid en haar en kan helpen bij het verminderen van rimpels en fijne lijntjes.
 • Draagt bij aan een gezonde spijsvertering en het verminderen van constipatie.
 • Het kan helpen bij het verminderen van het risico op aandoeningen zoals osteoporose en artritis.
 • Ook kan het helpen bij het verminderen van het risico op diabetes type 2.
  .

Houd er wel rekening mee dat deze gezondheidsvoordelen alleen gelden voor pure olijfolie van hoge kwaliteit, zoals extra virgen olijfolie.

Nieuwste artikelen