Welke parfum kiezen voor 2023?

welke parfum kiezen

Hoe kies je de juiste parfum?

Welke parfum kiezen? Het is mogelijk dat het kiezen van een parfum overweldigend en moeilijk aanvoelt, maar dat hoeft niet zo te zijn. We geven je enkele tips waar je op moet letten bij welke parfum kiezen. Want er zijn namelijk enkele zaken waar je rekening mee kunt houden bij het uitzoeken van een nieuwe geur.

 • Probeer verschillende parfums uit voordat je een beslissing maakt: Dit kan bijvoorbeeld in een parfumerie of door middel van proefmonsters. Zo kun je voorkomen dat je een parfum koopt waar je uiteindelijk toch niet blij mee bent.
 • Overweeg wat voor soort geur je wilt: Wil je bijvoorbeeld een bloemige, fruitige of houtachtige geur?
 • Denk na over wanneer je de parfum wilt gebruiken: Wil je bijvoorbeeld een parfum voor overdag of voor ’s avonds? Sommige parfums zijn specifiek bedoeld voor bepaalde gelegenheden.
 • Overweeg hoe sterk je de parfum wilt hebben: Sommige mensen houden van een subtiele geur, terwijl anderen graag een sterkere geur dragen.
 • Probeer rekening te houden met je huidtype: Sommige parfums kunnen anders ruiken op verschillende huidtypes.
 • Overweeg ook je budget. Parfums kunnen in verschillende prijsklassen zitten, dus het is goed om van tevoren te bedenken hoeveel je wilt uitgeven bij het kiezen van een nieuwe parfum.
  .

welke parfum kiezen

Kies de geurtonen

Elk parfum of eau de cologne bestaat uit verschillende ‘tonen’. Deze geurtonen bepalen de totale geur van de parfum. De geurtonen zijn onder te verdelen in drie lagen:

 1. Basistoon
 2. Hoofd- of toptoon
 3. Middentoon, ook wel het hart van de geur genoemd.
  .

De verschillende geurtonen werken in synergie met elkaar om vervolgens één heerlijke geur te creëren. Zo worden sommige parfums bijvoorbeeld beschouwd als bloemig en bevatten verschillende geurnoten zoals roos, gardenia of geranium. Andere kunnen wat fruitiger zijn, met ondertonen van citrus of appel. Exotische parfums bevatten kruidige noten als steranijs of zelfs kaneel.

Ook mannengeuren hebben verschillende geurtonen. Muskusgeuren hebben een zwaardere, meer mannelijke tonen, terwijl andere geuren als dennen of zelfs tonen op basis van leer hebben. Bepaal daarom vooraf welke soort eau de cologne of parfum jouw voorkeur heeft. En bekijk dan welke basis geurtonen ze bevatten voordat je tot een aankoop overgaat. Ga dus eerst bij jezelf te rade welke geurtoon je wilt hebben in je parfum.

Kies een concentratie

Geuren zijn er in vier verschillende concentratieniveaus. Zodra de concentratie hoger is, stijgt de prijs ook. Meestal hebben colognes of parfums met een hoge concentratie een krachtigere geur, maar gaan dan ook langer mee. Ze zijn vaak wat duurder, maar daarentegen heb je ook minder ervan nodig. Bovendien blijft de geur ook veel langer op je huid zitten. Het loont om bij de topdeals te kijken, zodat je een lang blijvende geur tegen een betaalbare prijs koopt.

De hoogste concentratie wordt perfume of parfum genoemd. Deze geuren houden meestal de hele dag aan met slechts één applicatie op de polsen of in de hals. Eén niveau lager is de is eau de parfum, dat zo’n 6 uur op je huid blijft ruiken nadat je de geur hebt aangebracht. Het derde niveau heet eau de toilette en is meestal redelijk betaalbaar. Je kunt er vrijwel de hele dag mee door. Vervaagt de geur, dan kun je natuurlijk altijd een keer een spray toevoegen op je huid. De vierde en laagste geurconcentratie is eau de cologne, die zo’n 2 uur blijft hangen op je huid.

welke parfum kiezen

Test de geur

Voordat je besluit een parfum te kopen, is het aan te raden een paar eenvoudige tests te doen. Zodat je er zeker van bent dat de geur lekker voor jou is en waar je dan ook gedurende de dag van geniet. Je kunt de diverse geuren testen met geurtesters of -strips. De sleutel is om een paar druppels van de geur op je huid uit te proberen. Iedere huid heeft zijn eigen unieke code van hormonen en feromonen, die de manier waarop een geur ruikt licht of zelfs extreem kan veranderen. Het kan dus zo zijn dat een geur bij je vriendin heerlijk ruikt op haar huid, maar bij jou toch iets minder is. Breng daarom een kleine hoeveelheid op je polsen aan, wacht even zodat de geur in je huid kan trekken en ruik dan de geur.

We hopen je met deze tips een idee te hebben gegeven hoe je het beste je parfum kan kiezen. Wil je een parfum kopen als geschenk? Kies dan een geur die de geurtonen bevat van de parfums die deze persoon al draagt. Dan weet je zeker dat je goed zit. En natuurlijk kun je ook altijd een cadeaubon geven van een parfumerie.

Nieuwste artikelen