Zo onderhoud je vriendschappen

Zo onderhoud je vriendschappen

Hoe drukker het leven, hoe moeilijker het wordt om tijd te maken voor iedereen naast jezelf. Zeker op oudere leeftijd wordt het nog wel eens als lastig ervaren om genoeg tijd te maken voor je vrienden en vriendschappen te onderhouden. Vrienden zijn belangrijk op élke leeftijd en hoewel het drukke leven soms weinig tijd biedt, is het enorm belangrijk vriendschappen te onderhouden. In dit artikel lees je een paar handige tips waardoor het peanuts wordt om in contact te blijven met je vrienden, om zo de vriendschappen te onderhouden.

Plannen

Het drukke werk- gezin- of studieleven vraagt om planning wanneer je je met meerdere dingen wilt bezighouden. Zie je je vrienden niet zo vaak? Zorg dat je altijd iets met elkaar op de planning hebt staan zodat er altijd iets is om naar uit te kijken. Wanneer je elkaar niet zo vaak ziet en weinig plant, is de kans groot dat het steeds langer duurt voor je elkaar ziet, wat uiteindelijk kan zorgen voor het verwateren van de vriendschap. Het hoeft niet altijd veel tijd te zijn, soms kan het ook alleen al een afspraak maken om te bellen en bij te praten zijn. Ga ook niet te laks met deze plannen om, met andere woorden, zeg ze niet zomaar af.

Gezamenlijke hobby’s

Zoek een gezamenlijke activiteit of hobby met je vrienden! Ga bijvoorbeeld samen naar de markt of maak wekelijks een wandeling. Duik de sportschool in of ga baantjes trekken samen. Of zoek iets nieuws wat jullie allemaal leuk vinden om te doen en maak er een nieuwe gewoonte van. Nieuwe dingen proberen kan in je eentje nog wel eens een opgave zijn, maar door ze samen te doen worden ze én leuker en zie je je vrienden vaker. Win-win!

Kleine momenten delen 

Levens kunnen gemakkelijk uit elkaar lopen wanneer er veel gaande is zoals een drukke baan of gezin. Door op de hoogte te blijven van elkaars leven, heb je het gevoel dat je ook dichterbij iemand staat. Deel kleine gelukjes of leuke momenten met elkaar, al denk je misschien wel dat ze er niet toe doen. Bel je vriend of vriendin met een leuk nieuwtje of stuur regelmatig een berichtje met de stand van zaken in het leven.

Verwachtingen uitspreken

Communicatie is key, ook in vriendschappen. Het is belangrijk te weten hoe het ervoor staat in de vriendschap. Door verwachtingen van en naar elkaar uit te spreken, kan teleurstelling voorkomen worden. Wanneer je vriend of vriendin eigenlijk verwacht dat je hem of haar wekelijks belt of berichtjes stuurt, maar dit voor jou echt niet haalbaar is, is het belangrijk de verwachtingen eens op tafel te gooien. Spreek het uit en praat erover. Wanneer je zulke dingen onbespreekbaar laat is de kans groot dat de emmer op den duur overloopt en de bom barst. Spanning wil je niet in een vriendschap, zeker niet wanneer je elkaar niet zo vaak ziet.

Nieuwste artikelen