Tips bij het nemen van een puppy

Tips bij het nemen van een puppy

Kleine oogjes, een zacht vachtje, wiebelige pootjes en dan dat koppie: bijna ieder mens smelt bij het zien van een puppy. Hoewel een puppy nemen je zoveel liefde en plezier geeft, komt er ook behoorlijk wat werk bij kijken. Je neemt een baby in huis die je de nodige aandacht zou moeten geven, maar ook echt moet opvoeden. Ben je van plan om binnenkort een puppy aan te schaffen? Lees dan dit artikel, hierin volgen een aantal tips en adviezen die je voorbereiden op het ouderschap. Veel succes!

Het juiste ras en een goed nest

Een hond uitkiezen doe je niet alleen op de looks, ook het karakter moet bij jou (of het gezin) passen. Bedenk van tevoren goed om welke reden je een hond wilt: gezelschap, activiteit of jagen? Iedere hond heeft namelijk een ander karakter. Ook moet je rekening houden met de behoeften van de hond, heeft het veel ruimte nodig? Of past het in een appartement? Verdiep je in de verschillende rassen of laat je adviseren door een dierenarts. Een ander belangrijk ding bij het kiezen van een hond is de plaats waar je hem of haar vandaan haalt. Er zijn helaas nog altijd veel broodfokkers, die enkel dieren fokken met als doel geld verdienen. Vaak zijn deze dieren niet in optimale gezondheid en wordt er niet aan alle welzijnsaspecten voldaan. Hieronder volgen een aantal tips waaraan je een goede fokker kunt herkennen. 

  • De juiste leefomstandigheden voor de honden: schone en ruime hokken, opvoeding in huiselijke sfeer
  • In het bezit van alle verplichte certificaten en documenten
  • Heeft het beste voor met zijn/haar pups: wil zeker weten dat de pups goed terechtkomen bij de toekomstige eigenaren
  • Pups ondervonden aan dierenartscontroles en in het bezit van alle verplichte vaccinaties


Rust, warmte en een eigen plek

Wanneer je een pup in huis neemt, heeft deze een eigen plek nodig om tot rust te komen. In principe neem je een baby in huis die veel slaap nodig heeft. Het is goed voor de pup om direct een vaste, eigen plek te hebben. Dit kan een mand zijn of een bench. De pup ziet deze plek als zijn of haar eigen veilige spot. Ook is het belangrijk dat je de pup af en toe met rust laat, hoewel zo’n klein beestje natuurlijk verleidelijk is om continu te knuffelen. Geef ze veel liefde, maar laat ze zo af en toe ook met rust.

puppy dobermann uitzoeken

Consequent en consistent

Een puppy opvoeden is hard werken en hoewel je misschien wel geneigd bent dat schattige koppie alles toe te zeggen, moet je consequent en consistent blijven als het om regels gaat. De puppyfase is dé fase waarin puppy’s het meest leren, en zeker wat wel en niet mag. Mag de hond niet op de bank? Laat dit dan geen enkele keer toe. Ook hebben honden baat bij routine. Geef ze op vaste tijden eten en laat ze op vaste tijden uit. Op den duur raken ze gewend aan de routine en passen ze zich hierop aan. Moet de puppy ’s avonds in de bench? Doe dit dan élke avond, wanneer je inconsequent bent zal de puppy niet begrijpen wat wel en niet mag. Later is dit gedrag moeilijker te corrigeren.

Genoeg uitdaging en vriendjes 

Een puppy heeft voldoende uitdaging nodig. Speel regelmatig met je pup en laat hem of haar zo snel mogelijk wennen aan andere mensen en andere honden. Het socialiseren van je hond is ontzettend belangrijk, dit kan tot ongeveer veertien weken. Daarna zal de pup anders reageren op nieuwe situaties. Door je hond zoveel mogelijk verschillende mensen en andere honden te doen ervaren in zijn of haar eerste levensmaanden, raakt het gewend aan verschillende situaties en/of andere honden en past het zich gemakkelijk aan. Een goede gesocialiseerde hond kan gemakkelijk met andere honden en neem je gezellig mee naar een restaurant, dat is fijn toch?

Puppy cursus?

Vanaf twaalf weken kan je met je pup op puppycursus. Tijdens deze cursus leren jij en je pup elkaar beter begrijpen, krijgt de pup zelfvertrouwen en leert het gehoorzamen. Hiernaast raakt het gemakkelijk gesocialiseerd doordat puppycursus in groep wordt gegeven. Ook is het fijn voor jou als baasje om goed te leren omgaan met je nieuwe viervoetertje en een goede band op te bouwen met je pup.

Nieuwste artikelen